Učne enote

Učna sredstva

Ti učni viri Vam bodo pomagali pri načrtovanju pouka in pripravi interaktivnih ur s poskusi, povezanimi z lepilom. Z učenci razblinite skrivnost okoli lepilnih materialov in jim razložite različne vrste, posebnosti, aplikacije in druga zanimiva dejstva. Presenečeni bodo po tem, kar odkrijejo med poskusi in ob vsej zabavi, ki jo imajo se niti ne bodo zavedali, da se tudi oni učijo!

Ta program je bil razvit pod vodstvom profesorjev Univerze Ruhr Bochum in Henklovih strokovnjakov za lepila. Torej začnimo eksperimentirati z lepilom!

Lekcija 1: Različne vrste lepila

Ta lekcija bo Vaše učence seznanila z različnimi vrstami lepil. Posebnosti lepila presegajo tiste, ki jih otroci običajno poznajo in so jih uporabljali. Pomagajte svojim učencem odkriti nove vrste lepil in eksperimentirati z njimi na zabaven način z aktivnim sodelovanjem v skupini. Če jih prosite, naj izberejo najprimernejše lepilo za različna opravila, bodo lahko preizkusili njihovo lepljivost in učinkovitost.

 

Starost: 5-6 let

Spretnosti: asociativni spomin, kognitivne sposobnosti

Lekcija 2: Lepljivost surovin

Namen te lekcije je učencem pokazati celoten postopek ustvarjanja lepila v stiku. Z njimi raziščite različne snovi, ki so pogoste v našem vsakdanjem življenju in jih lahko najdemo v vsakem gospodinjstvu. Naredite poizkus tako, da otrokom daste štiri podobne praškaste snovi in ​​vode ter jim pustite, da sami ugotovijo katera postane lepljiva in se lahko uporabi kot surovina za izdelavo lepila.

 

Staros: 5-6 let

Spretnosti: spomin, samopomoč, motorična koordinacija

Lekcija 3: Odkrivanje škroba

S to lekcijo bodo Vaši učenci spoznali škrob in načine, kako ga je mogoče pridobiti s kemičnimi procesi. Počutili se bodo kot znanstveniki in videli čarovnijo transformacije snovi. S to metodo ugotovite ali Pritt lepilo v stiku vsebuje škrob in predstavite otrokom vsakodnevne izdelke, iz katerih je mogoče izolirati škrob.

 

Starost: 5-6 let

Spretnosti: kognitivne sposobnosti, spomin, socialna vloga

Lekcija 4: Pridobivanje škroba iz hrane

Zdaj je čas za delo v skupinah in prehod na naslednji korak za izolacijo škroba iz surovin. S pomočjo uporabnih navodil in seznama potrebnih materialov bodo učenci lahko sodelovali in odkrili, da živila, ki jih že poznajo, vsebujejo lastnosti za izdelavo lepila. Presenečeni bodo!

 

Starost: 5-6 let

Spretnosti: kognitivne, motorična koordinacija, socialna skupina

Lekcija 5: Izdelava škrobne paste - primerjajte z lepilom v stiku

V prejšnjih korakih so Vaši učenci spoznavali naravo lepilnih snovi in ​​so jih lahko celo sami ekstrahirali. Zdaj je čas, da razumete ali imate primerne stvari za lepljenje ali še Vam kaj manjka. Zberite vse predloge Vaših učencev o tem, kaj lahko naredi mešanico škroba in vode bolj lepljivo. Ko pridejo do dobrih idej, jih seznanite z navodili za pripravo ustrezne škrobne paste. Ta postopek je podoben kuhanju ali peki pripravkov, kar je otrokom vedno zabavno!

 

Starost: 5-6 let

Spretnosti: kognitivne sposobnosti, samopomoč, motorična koordinacija

Lekcija 6: Škrobna pasta z milom

Zdaj je čas, da Vaši učenci ustvarijo škrobno pasto z milom in nato eksperimentirajo s pasto, ki so jo dobili v prejšnji lekciji. Vaši učenci se bodo med učenjem zelo zabavali, saj bodo odkrili, da lahko z različnimi razmerji dosežejo različne učinke - od kremaste teksture do lepljive mase. Ko raziščete različne možnosti jih prosite naj eksperimentirajo z lepljenjem papirja in preverijo ali pasta deluje!

 

Starost: 5-6 let

Spretnosti: motorična koordinacija, kognitivni, prostorski odnosi

Lekcija 7: Izdelava lepila iz hrane

Zdaj je čas, da svojim učencem omogočite, da ustvarijo svoja lepila! Iz živil, kot so gumijasti medvedki, čokolada in korenje, bodo lahko pridobili izvirna in drugačna lepila. Vaši učenci bodo odkrili, kako zunanji pogoji dajejo lepljiv učinek na različne materiale na primer čokolada na soncu. Namen tega postopka je preizkusiti, kako močna so lastna lepila, ki jih izdelajo sami.

 

Starost: 5-6 let

Spretnosti: kognitivne sposobnosti, samopomoč, motorična koordinacija

Lekcija 8: Testiranje lepil

Ta lekcija bo Vašim učencem omogočila primerjavo lastnih lepil z lepili Pritt. Učenci bodo s svojo ustvarjalnostjo organizirali svoje testne metode in sisteme ocenjevanja. V tem modulu vam podajamo nekaj primerov, kako izvesti ta proces.

 

Starost: 5-6 let

Spretnosti: kognitivne sposobnosti, samopomoč, motorična koordinacija