Adventurers

Postani strokovnjak za pirate ali viteze!

Pirati in vitezi so glavni junaki v veliko zgodbah. Bili so avanturisti v starih časih. Poznamo jih iz filmov in knjig – včasih so dobri, so junaki, včasih pa so slabi, malopridneži. Ampak ali veš kdo so v resnici bili in kje so živeli?
Tukaj je nekaj ključnih resnic zate. Zdaj jih lahko spoznaš in postaneš pravi strokovnjak za pirate ali viteze!

Pirati, roparji morij

Pirate so imenovali tudi gusarji ali morski roparji. Pirati so roparji na velikih morjih, ki zavzemajo druge ladje. Že vse odkar ljudje potujejo po oceanih, že tisoče let, pirati grozijo širnim  morjem. Veliko piratov je bilo aktivnih med 16. in 18. stoletjem na Karibih in vzdolž obale Južne Amerike, saj je v tem času od tod v Evropo potovalo veliko ladij. Ladje so bile vedno zelo natovorjene z zalogami in zakladi.

Zato to obdobje imenujemo ˝zlata doba˝ piratstva. Reseda ˝piratstvo˝ pomeni ˝napad˝ ali ˝kraja˝. Pirati so napadli veliko ladij in ukradli veliko kapitanovih stvari in stvari posadke.

Zakaj je toliko ladij in piratov takrat potovalo po širnih morjih?

Španski in portugalski kralji so želeli kolonizirati Ameriko. To pomeni, da so želeli tem ljudem vladati. Vendar ton ni bil edini razlog kolonizacije. Srebro, ki so ga tam našli, je bilo meliko bolj pomembno. To srebro so potem z ladjami prepeljali v Španijo. Ker jim ni zadostovala ena sama ladja, so s srebrom natovorili veliko ladij in z njimi pluli do Španije.

Kralji ostalih dežel, npr. Francije, Anglije in Nizozemske, so tudi želeli svoj delež srebra. Piratom so naročili, da napadejo in oropajo španske ladje. Ukaze so poimenovali ˝dovoljenje za zaplembo sovražne ladje" in s tem so piratom dali dovoljenje, da ladjo zaplenijo.   "Zapleniti" je pomenilo vkrcati se na sovražno ladjo in prevzeti poveljstvo.

Strašni gusar "Črnobradec"

Ali ste že slišali za gusarja "Črnobradca˝? Ne? Potem še nisi strokovnjak za pirate! Nadaljuj z branjem, saj je bil eden izmed najbolj znanih piratov vseh časov. Njegovo pravo ime je bilo Edward Teach in bil je Anglež. 

Tudi ime njegove ladje je bilo angleško: "Maščevanje kraljice Anne". Dobil je vzdevek "Črnobradec, saj je imel črno brado. Bil je strašen pirate, ker je bil izredno nasilen do svojih nasprotnikov. Pred bojem si je na konec svoje dolge črne brade pritrdil goreče stenje. Ko so se mu njegovi nasprotniki približali, so bili večinoma tako prestrašeni, da so se kar brez boja sami od sebe predali.

Piratski trik z "Veselim Roger-jem"

Ali veste kdo ali kaj je "Veseli Roger"? Stavimo, da ne veste, tudi če ste pravi strokovnjak za pirate. Preden vam povemo, morate nadaljevati z branjem! Preden so pirate napadli neznano ladjo so uporabili poseben trik.

Ko je piratska ladja iskala zaklad, so ponavadi pluli pod napačno zastavo. To pomeni, da so izobesili napačno zastavo ter se včasih celo preoblekli v vojake, tako da nasprotniki niso takoj vedeli, da so pirati na gusarski ladji. Teleskop je takrat že obstajal. Zato so se pirati želeli približati nasprotniku ne da bi jih ta prepoznal.
Tik pred napadom so nato izobesili ˝Veselega Roger-ja". "Veseli  Roger" je ime gusarske zastave, ki jo zagotovo poznate. To je črna zastava z lobanjo in dvema prekrižanima kostema pod njo. Med njihovimi žrtvami je vzbujala strah in trepet.

Ali si želiš zaigrati gusarski napad? Poglej si nasvete na "Avanture & Fantazija", kjer najdeš navodila kako narediti svojo gusarsko (link to "Gusarska ladja" craft idea).


Vitezi: močni možje v kovinskem oklepu

Na kaj pomislite, ko slišite besedo vitez? Oklep? Grad? Na karkoli pomislite, berite dalje, da boste izvedeli najpomembnejše podatke o vitezih v sijočih oklepih, ki so živeli v srednjem veku.

Želim postati vitez!

"Želim postati vitez!" so bile sanje veliko mladih fantov več sto let nazaj. Vitezi so lahko postali samo fantje. Dekleta niso bila dovolj močna za to službo. Vitezi so bili bojevniki, ki so na konjih jahali v boj v težkih oklepih. Kdor je želel postati vitez, je moral najprej imeti dovolj denarja, da je lahko kupil dragi oklep In orožje. Ponavadi so to bili plemiči, ki so bili lastniki veliko ozemlelj.

Trening je bil težek. Pri sedmih letih so fantiči odšli v različne gradove. Tam je postal sluga ali paž in je služil damam, npr. pri prenašanju prtljage ali pa jim je bral

Po sedmih letih so ga povišali v oprodo. Nato je šel v boj. Nosil je vitezove ščite in kopja in če se je sulica v boju zlomila, mu jo je zamenjal.

Mladi oproda je nato pri 21-ih postal vitez. Na veliki ceremoniji ga je kralj vitezov z lahnim dotikom z mećem na levo in desno rame potrdil za viteza.

Pripravljen sem pomagati kot Sir Geraint!

Ko je mož postal vitez, je moral zapriseči. Priseči je moral na hrabrost v boju za kralja in večno pripadnost kralju
Najbolj znani vitezi so "Vitezi okrogle mize.  Nihče ne ve, ali so zares obstajali. Ali so bili resnični ali ne, vsekakor so bili najboljši vitezi. Vsak izmed dvanajst vitezev je imel posebno odliko ali značilnost:
Sir Lancelot – hraber

 • Sir Tristram - plemeniti
 • Sir Galahad – prijateljski
 • Sir Geraint – pripravljen pomagati
 • Sir Lamorak – vzvišen
 • Sir Bors – pravičen
 • Sir Gawain – dober
 • Sir Gaheris – odkritosrčen
 • Sir Percival – pogumen
 • Sir Bedivere – čeden
 • Sir Gareth – iskren
 • Sir Kay – skromen

Ali si pripravljen pomagati, si prijazen ali posebej pogumen? Potem postani tudi ti vitez! Navodila, kako narediti svoj viteški grad, najdeš med našimi idejami za ustvarjanje (link to "Knight's  castle craft  idea).